Papegaaienopvang

Papegaaien zijn populaire huisdieren. Het lijkt zo leuk een tamme vogel die los in huis vliegt en/of op je schouder zit, vrolijk is en  doet wat jij graag wilt. Echter zo zit het niet in elkaar. 

Papegaaien zijn rommelmakers. Ze geven enorm veel stof af en laten graag van zich horen. Zo lijkt het alsof het vreselijke beesten zijn, maar dit is volkomen onjuist. Bovengenoemde aspecten zijn juist gewoontes die in de natuur heel normaal zijn. Een papegaai is namelijk een “wild dier”. 

Papegaaien leven in het wild in grote groepen. In de ochtend en in de avond roepen zij naar elkaar om aan te geven dat ze er nog zijn en dat de dag of de nacht gaat beginnen. In onze ogen zal dit schreeuwen zijn, echter huiskamerpapegaaien ziet de mens als zijn soortgenoot en zal dus aan hun dit willen laten horen. Er zijn papegaaien die zich de hele dag laten horen. In dit geval spreken we van een probleem. Aandacht tekort, aandacht teveel, onzekerheid bij de papegaai of angst.

Rommel

Papegaaien eten slordig en laten veel vallen. In de natuur is dit niet erg en zelfs noodzakelijk. Zo zal er namelijk op de grond voldoende voedsel te vinden zijn voor overige dieren. Daarnaast is de vogel een sloper. Hij breekt noten, zaden, takken en bladeren. Zijn snavel is zijn gereedschap, daar doet hij bijna alles mee. Dus als je vogel een lekkere druif of kers zit te eten, en hij houdt niet van de velletjes, dan peutert hij die er af en slingert ze weg. Dit is gedrag wat bij het dier hoort en dat kan je niet afleren.

Stof

Boven de staart van veel papegaaiensoorten zit de stuitspier die een vettige poeder produceert wanneer de vogel daar met zijn kopje overheen gaat. Dit zogenaamde poeder is nodig om de veren in goede conditie te houden. Zodra hij zich lekker uitschud kan je zien dat die poeder los op het verenkleed zit. Dit verenstof komt in huis terecht.

Partner

In de natuur kiest een papegaai een partner voor het leven. In de huiskamer zit de vogel met de bewoners opgescheept. Hij zal dus een voorkeur gaan ontwikkelen voor een van de bewoners. Net als in de natuur zal de vogel willen dat deze “partner” 24 uur per dag tot zijn beschikking zal staan. Dat gaat natuurlijk niet. Dus zal men de vogel moeten leren dat hij zichzelf bezig kan houden. Bij voorkeur zoals ie dat ook in de natuur zal doen. Het zoeken naar voedsel e.d.  Het ergste wat een papegaai kan overkomen is dat hij wegkwijnt in een hoekje in de kamer in een kooi waar hij nooit uit komt. We hoeven niet aan te halen dat daar veelal het pluk en ander dwangmatig gedrag uit voort komt.

Dit bovenstaande zijn enkele voorbeelden waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een papegaai. Natuurlijk is het nog veel uitgebreider, maar we willen het niet zo laten overkomen dat er alleen maar negatieve aspecten zijn om een papegaai als huisdier te hebben. Als je aan al zijn gewoontes en wensen kan voldoen is er geen enkel probleem. Echter in de praktijk is gebleken dat dit simpelweg zo niet werkt, met alle gevolgen van dien. Men gaat de vogel negeren, wegstoppen, apart zetten of verkopen.

 

Laat je papegaai geen roulettevogel worden. Veel vogels gaan van hand tot hand. De gemiddelde papegaai heeft in zijn leven zes eigenaren voordat hij bij een opvang beland. Laat een papegaai papegaai zijn. Kies voor een opvang die voorziet in de natuurlijke behoefte van een papegaai. Tussen soortgenoten en dat de vogel zijn vleugels kan uitslaan. Dit laatste is wat onze stichting bied.

   

                                                Stichting Animal Resort Nederland geeft papegaaien een permanente plek in de opvang.

e-max.it: your social media marketing partner